REISVERSLAG -> AFRIKA NOORD-OOSTELIJK -> Egypte

EGYPTE

8 nov 2003

Klik hier voor foto´s van Egypte deel I.
Klik hier voor foto´s van Egypte deel II.

Ik heb de piramides gezien!
Wat een fantastische bouwwerken
wat een karwei is dat geweest
en wat een mijlpaal in de geschiedenis
Ik heb de piramides gezien!
en dat betekent onze mijlpaal
want we hebben Afrika doorkruist
en een droom waargemaakt.
Jawel mensen, we zijn in Cairo!


Na zo ongeveer Parijs-Dakar gedaan te hebben, hebben we ook Cape-to-Cairo gedaan! .

Egypte

We vinden een hotelletje in Aswan, waar de motoren in de tuin kunnen staan. Daarna gaan we de stad in om wat eten te scoren. Daar hebben we echt een cultuurshock!!!
Op de Nijl liggen tientallen grote luxueuze cruiseschepen en in de stad lopen honderden toeristen in korte broek en sexy hempjes (in een 90% moslim land, tijdens de ramadan). Vooral veel oudere mensen die een rondje cultureel doen. Ook is het stadje vergeven van de souvenirshops en vasthoudende verkopers.
Tenslotte zien we weer allemaal lekker (=westers) eten, pinautomaten en heel veel asfalt. Wat een enorm verschil met Sudan en eigenlijk met de hele rest van Afrika!

Marianne krijgt er een enorme energie van en eet haar buikje weer helemaal rond (wat wel zwaar nodig was).Buikje
Oh ja, leuk voorbeeld van Egypte's corruptie: de trafic police die de motoren moest checken heeft bedacht dat iedereen een brandblusser moet hebben, motoren dus ook. Na een tijdje zeuren hoefden we er maar 1 te hebben en, verrassing, die verkopen ze daar ook. We hebben dus nog een brandblussertje te koop.

Na Aswan gaan we naar Luxor, en dat gebeurt in konvooi. Het is maar een klein konvooitje en ze rijden gelukkig niet te hard (daarvoor waren we gewaarschuwd). Het is grappig om te zien hoeveel geweren er weer uit de kast getrokken worden voor zoiets.
Luxor is bekend om al z'n oude graftombes en tempels. Het is dus weer vol toeristen en luxe hotels. Maar de vervelende verkopers zijn nog het ergst. Als je over de boulevard loopt, dan wil om de 10 stappen iemand je in z'n zeilbootje of taxi proberen te krijgen. Dat is zo jammer van Egypte!

We slapen in Rezeiky Camp waar we nog twee Ieren tegenkomen die met de auto Cape to Cairo (bijna) gedaan hebben. De eerste avond is er een bruiloft op de camping, waarbij enorm veel mensen komen eten. Het grappige is dat het twee broers zijn die trouwen en er dus twee bruidsparen zijn. Verder is het een christelijke (orthodoxe) bruiloft, dus vergelijkbaar met hoe het er bij ons aan toe gaat.
In Luxor hebben we ook de MacDonalds ontdekt! Belachelijk hoeveel zin je hebt in zoiets westers na zoveel maanden. En dat terwijl we helemaal niet slecht hebben gegeten, hoor, de afgelopen maanden, een stuk beter dan MacDonalds zelfs, maar we worden toch helemaal blij van zo'n milkshake.

Karnak tempelIn Luxor bekijken we de Karnak Tempel; dit is een fantastisch groots bouwwerk met allerlei inscripties en enorme pilaren. Ook gaan we nog naar het kleine mummifacation museum. Het is een geinig museum over het proces van mummificeren. Dan vinden we het wel weer welletjes met cultuur en willen we weer verder.
We gaan via de rode zee naar Cairo. Het eerste deel is in konvooi, weer een redelijk kleine. We zien onderweg wel een enorm konvooi van zo'n 50 grote touringbussen. Het tweede deel van de route zou ook in konvooi zijn, maar we zien nergens een konvooi en op de police-checkpoints houden ze ons ook niet tegen, dus we rijden maar gewoon door. Het is een vreselijk saaie weg en we komen na 800 km (inderdaad, te ver) aan in Cairo. Echt een miljoenenstad!
We zijn zo stom om op zoek te gaan naar een pension midden in het centrum. Na wat heen en weer gerij vinden we het ook, maar het is vol. We gaan dus op zoek naar een andere plek, een camping net buiten Cairo, vlakbij de piramides. Na heel veel vragen en heen en weer rijden vinden we het uiteindelijk. We waren om half acht 'al' in Cairo, maar komen pas om 10 uur op de camping aan.

In Cairo hebben we de afgelopen dagen wat rondgereden (waar je pikzwart van wordt en wat je door de chaos maar net overleeft) en het Egyptisch museum bezocht (vreselijk slecht opgezet en zeker niet educatief). Ook hebben we het Syrische visum opgehaald en ten slotte hebben we vandaag het allerbelangrijkste gedaan: de piramides bezocht!!!

Het is erg onwerkelijk om daar met je motortje tussendoor te rijden, maar ook erg gaaf!
Tot zover het verslag vanuit Cairo.

Nog een kleine afsluiter:

Koningssteden en woestijn
Strohutjes en vissersbootjes
Zwarte inwoners en rode toeristen
Ezels, koeien en geiten
Hoge bergen en weidse vlakten
Gravelwegen en asfalt
Olifanten en everzwijnen
Vreemde talen en andere gewoontes
Hoogtepunten en frustraties
Deze dag en dromen over toekomst
Armoede en luxe auto's
Interesse en dollartekens
Grensofficials en lokale bevolking
Minaretten en pyramides
Dit is Afrika

En wij hebben het doorkruist !!!!