REISVERSLAG -> AFRIKA ZUIDELIJK -> BOTSWANA

BOTSWANA

8 juli 2003

Reisverslag Botswana

BotswanaHet is weer tijd voor een nieuw land, want we moeten verder! De tijd dringt!

Klik voor foto´s van Botswana hier

Tip als je op reis gaat: als je de kans hebt, probeer dan geen hele vaste deadline te hebben.

Maar hoe dan ook, wij gingen Botswana binnen en dat ging wel heel erg makkelijk. Je wandelt daar zo door de customs en dergelijke heen. Prettig dus.
De eerste stop was maar 100 km verderop bij Sepupa Swamp Falls. Je staat daar aan de Okavango rivier op een leuke camping en zou er leuke boottochtjes kunnen doen … als je er flink wat dollars voor wilt neertellen. Dat hebben we dus niet gedaan, maar we hebben wel de middag lekker prutsend, wassend, luierend in de 'Biesbosch' doorgebracht.

Dit was al wel de eerste aanraking met de Botswana prijzen. Hierna zal het alleen maar duurder worden.
Voordat we weggingen verwachtte ik dat Z-Afrika het duurst zou zijn voor wat betreft toeristische dingen, maar dat is juist het goedkoopst! Op onze 'toeristische route' t/m Kenia zullen de parken niet meer te betalen zijn. Heel af en toe zullen we wel wat doen, maar zeker niet alles. Het is allemaal gericht op rijke Amerikanen / Europeanen die 300 dollar voor een nachtje in een luxe lodge neertellen. Entrée voor een park is minimaal al 20 dollar en dan heb je nog niks gezien. Om te zien moet je nog een toer boeken of een gids nemen, want met de motor mag je nergens naarbinnen, wat al gauw Euro 245,- per persoon voor een dag…
Nou, k'daggut niet he!?

Okee, maar niet zeuren, wij zijn lekker verdergereden naar Maun, waar we goede verhalen over olifanten hoorden. Helaas was er geen water in de rivier bij de campsite: dus geen olifanten.
De volgende dag maar verder richting Nata in het oosten van Botswana. Onderweg zouden we langs de beroemde Mkgadikgadi zoutpannen rijden (erover mag niet met de motor).
Nou was er de laatste tijd nogal veel water in Botswana, dus dat zag er allemaal erg groen uit, niet zoals je van een zoutpan verwacht. Ook hebben we nog geprobeerd een andere pan te bereiken, maar dat lukte niet vanwege een tweesporig pad met enorm zacht zand.

In Nata hebben we weer een dagje lekker gerelaxed, waarna we naar het noorden van Botswana gereden zijn.
Tot nu toe vonden we aan Botswana niet veel aan: saaie rechte wegen en veel te dure uitstapjes.
Dus we wilden hier toch nog even iets leuks gaan doen, anders wordt het helemaal zo'n deprie verhaal. En dat hebben we gedaan! We zijn naar de campsite bij de Chobe Safari Lodge gegaan, dat ligt aan de rivier de Chobe en naast het wildpark Chobe (verrassing).
Het was overvol doordat de Z-Afrikaners vakantie hebben en met groepen van soms wel 15 4x4-wagens op vakantie gaan, hun auto's helemaal vol met de nieuwste 4x4-snufjes (anders hoor je er niet bij) en kilo's vlees voor de braai. Daarnaast heb je natuurlijk nog de overlandtrucks, maar de campsite was prachtig gelegen direct aan de rivier.
Het grappige is dat er veel aapjes (oppassen dat ze je eten niet jatten, zoals onze cake), enkele wrattenzwijnen en zelfs een verdwaald nijlpaard op de camping rondlopen. We hebben hier een boottochtje geboekt (slechts 60 euro armer) en dat was erg geslaagd: olifanten die de rivier oversteken, nijlpaarden die liggen te luieren in de zon en krokodillen die op een prooi liggen te wachten. Dit was toch nog een mooie afsluiter van Botswana.

Alles bij elkaar zijn we maar een week in Botswana geweest.