LAATSTE NIEUWS

Laatste nieuws

20 november 2005: Corné is net terug van de El Chott Sahara rallye. Klik hier voor zijn dagboek en de foto's.

15 april 2004: Na vier maanden Nederland werd het hoog tijd voor een terugblik.

Je vindt hun ontboezemingen onder Reisverslag/Terug- en Vooruitblik

Ook de Tips voor reizigers zijn niet te versmaden en de Top Tienen geven een aardig beeld van de mooiste, lelijkste, beste en handigste plekken en dingen.
Als laatste willen we je wijzen op de vernieuwde Statistieken en het overzicht van het totale Financiële Plaatje.
Dan ben je gewaarschuwd vooraleer je er zelf aan begint!! Je vindt alles onder het menu "REISVERSLAG". Veel leesplezier!

27 december: Op de avond van thuiskomst in Veenendaal zijn nog wat meer foto´s genomen dan eerst werd gedacht. Deze zijn zoals beloofd, alsnog (deels) op de site geplaatst en wel onder Fotoboek Thuiskomst deel II.

9 december: ZE ZIJN THUIS !!

Zie voor de laatste verslagen en foto´s de fotoboeken van Jordanië, Israël, Griekenland, Terugreis door Europa en de Thuiskomst.
En het reisverslag onder Terugreis.

Er volgt nog een aanvulling op het fotoboek van de thuiskomst een dezer dagen!!

4 december: Ze zitten in Venetië en genieten van deze mooie stad. Een reisverhaal over de afgelopen periode is opgenomen onder Jordanië en Israël. Over Griekenland zijn ze kort: westers land met hele mooie wegen voor motortoertochten. Op de foto´s over de afgelopen periode zullen we even moeten wachten tot ze weer in Nederland zijn.....

1 december: Ze zitten nu in Igoumenista (Griekenland) en gaan morgen met de ferry richting Italië, naar Venetië (moet een mooi plaatsje zijn) en dan rustig door de Alpen richting La Ollande.
Gelet op het weer zal dat allemaal niet erg snel gaan, maar ze gokken op het weekend van 13/14 dec om weer thuis te zijn. Hoe en waar: volg deze site !!!!!

22 november: Griekenland is bereikt !! Nu nog even genieten van de allerlaatste zomerzon en dan huiswaarts.

19 november: Er vaart een boot vanuit Haifa naar Athene. Joepie !!! en zij mogen mee. Het is een vrachtboot met passagiersaccomodatie, maar het vaart !!!

16 november: Vanavond (zondag) kort bericht uit Haifa ontvangen:
Een route-update.
En om mee te beginnen: als je land A uit en land B in als twee grenzen ziet, dan hebben we in de afgelopen 4 dagen 9 (!) grenzen gezien. Lachen man!

Okee, wat is er allemaal gebeurd?
1. Ferry van Nuweiba (Egypte) naar Jordanie was voor de komende dagen volgeboekt omdat allerlei pelgrims in bussenvol naar Mekka gaan.
Geen tickets dus, behalve misschien als we 5 dagen zouden wachten (hadden we dat maar gedaan). We wilden eigenlijk op de ferry omdat je dan geen stempel van Israel hebt (daarmee kom je Syrie namelijk niet in).
2. We besluiten met deze uitleg het erop te wagen over land te gaan en 10 minuten door Israel te rijden.
Egypte uit, Israel in is geen probleem, behalve dat Israel uiteraard alles volledig ondersteboven haalt om te kijken of je geen foute dingen bij je hebt.
3. Van Israel Jordanie in: er was een nieuwe wet sinds een maand, die zegt dat Jordanie via die grens geen motoren binnenlaat.
Na twee uur lang wachten, praten, praten en wachten, laten ze ons toch binnen, maar alleen maar voor 3 (!) dagen.
4. In 3 dagen rijden we van Aqaba naar Petra (beroemde oude stenen), van Petra naar de dode zee (erg grappig, maf gevoel) en vandaag naar de Syrische grens.
5. Jordanie uit, Syrie proberen. Die blijven hardnekkig zeggen "Israel yes, Syrie no" al praat je als brugman.
We hadden trouwens niet eens een stempel in ons paspoort van Israel, maar ze konden zien aan de exitstempel van Egypte, dat we daar in de richting van Israel eruit waren gegaan.
Na alles uit de kast te hebben gehaald, werden we net zo vrolijk weer Jordanie ingeleid.
6. Jordanie in, Jordanie uit, Israel in. Maar dat laatste was weer een verhaal apart, want de douane is aan het staken. Natuurlijk!
Na heeeeeel veel praten, zielig doen, etc. (de Jordaanse grens ging ondertussen al dicht, dus dat was ons voordeel) hebben ze ons uiteindelijk binnen gelaten, maar alleen weer voor 3 dagen!!!

En verder: blijf het volgen en wie het weet mag het zeggen in het gastenboek!!!!

8 november: Marianne en Corné zijn afgelopen donderdag in Cairo aangekomen en genieten nu van stad en omgeving.
Lees hun reisverslag over Soedan en Egypte en zie de fotoboeken die daarbij horen !!
Ze zijn nu Afrika dan wel door, maar ze zijn nog niet klaar hoor! Ze hebben nog een week of vijf te gaan en willen via de Sinai Jordanie in, waarna ze via Syrie Turkije willen aandoen.
Dan zal het wel koud worden, dus gaan ze vanaf daar de snelste en meest zuidelijke route naar huis volgen. Welke dat precies zal zijn merken we dan wel.
Zondag willen ze eerst naar DAHAB in de Sinaď, om even te gaan duiken....

30 oktober: EgypteMarianne en Corné zijn vanmiddag van de boot in ASWAN gerold. Vanhieruit hervatten ze de route richting noorden, richting CAIRO.

21 oktober: Reisverslagen en foto´s zijn binnengestroomd. Kijk naar deel II van het reisverslag over Kenia, naar het reisverslag over Ethiopië en naar het verslag van Soedan. Daarnaast is het fotoboek Kenia uitgebreid en is een nieuw fotoboek Ethiopië geopend.
Volop lees - en kijkplezier dus. !!!
En vandaag gaat de trip richting Noord-Egypte van start. Wij wensen hen veel succes !!

18 oktober: Marianne en Corné zitten op het terrein van de Blue Nile Sailing Club in Khartoum, Soedan en maken gebruik van hun eigen tentje.
Wel wat warm, maar tegen de ochtend koelt het toch wel af naar zo´n 30 graden.
Ze hebben inmiddels een internetaansluiting gevonden in het Merdienhotel, onder de airco, dus misschien kunnen we nog wat verwachten. Nu is het zaak om het visum voor Egypte te regelen, maar dat zal geen grote problemen opleveren is de verwachting.
Voorlopig is het een mooie stek om even te bekomen, alvorens de route via Wadi Halfa (waar de Nijl moet worden overgestoken) te vervolgen.

17 oktober: Smsje van Marianne en Corné uit Khartoem, Soedan aan de oever van de Nijl. Alles goed, maar erg heet. Morgen wordt de stad verkend.

13 oktober: Bericht van Marianne en Corné uit Bahar Dar met de hartelijke felicitaties voor Pa met zijn 55-ste verjaardag. Een leuke video met een schitterend handgesneden schaakbord was zijn deel als start van zijn Vut. Het gaat hen bijzonder goed, maar telefonisch (mobiel) blijven ze helaas de komende periode nauwelijks bereikbaar, dus ook geen smsjes.

5 oktober: Bericht van Marianne en Corné uit Abis Abeba. Het gaat goed, maar telefonisch (mobiel) zijn ze niet bereikbaar, dus ook geen smsjes. Etiopië viel tot nu toe mee, de mensen zijn wat meer opdringerig dan elders, maar het valt allemaal mee.

1 oktober: Geen verder nieuws van Marianne en Corné, wel een CD ontvangen van hen met aanvullend fotomateriaal over Zambia, Malawi, Tanzania en Kenia. Deze op de site geplaatst middels een extra fotoboek voor Malawi deel II en Tanzania (deel II).
Daarnaast de fotoboeken van Zambia en Kenia nog wat aangevuld met enkele foto´s. De jongelui hebben overigens ook nog dia´s gemaakt en er zijn inmiddels 23 rolletjes ŕ 36 opnamen in Nederland. Ruim 800 extrSoedana fraaie beelden !!!

25 september: Een reisverslag uit Nairobi, Kenia met grote verhalen over Tanzania en Kenia. Daarnaast meer dan 40 foto´s toegevoegd aan fotoboeken over Zambia , Malawi , Tanzania en Kenia.
Ze gaan over enkele dagen op weg naar Ethiopië, Soedan en Egypte. Een uitdagend traject !!!

19 september: Vandaag een smsje uit Nairobi, Kenia. Alles goed, maar we maken ons wel zorgen over het uitblijven van een CD met foto´s die al ruim twee weken geleden op de bus is gegaan.
We wachten maar even af.

12 september: Goede berichten uit Tanzania, het gaat voorspoedig allemaal. Ter opfleuring van de site hebben ze wat statistieken aangereikt. Hoeveel kilometers kunnen we dagelijks op de homepagina lezen, maar andere wetenswaardigheden worden ons ook niet onthouden. Wat hebben we allemaal voor pech gehad, wat ging kapot, wat hebben we overbodig meegenomen, kortom: lees het snel zelf op Statistieken

1 september: Ze zitten nog in het huis van Myrrith, hun vriendin uit Tanzania.
Nog een paar dagen daar en dan op weg naar Dar es Salaam en richting Zanzibar.
Vandaar als alles goed gaat richting Arusha waar nieuwe banden uit Nederland op hen liggen te wachten, omdat er verder nergens 17 inch achterbanden te krijgen zijn.
Voor foto´s zullen we nog geduld moeten hebben. !!!
Kijk snel op reisverslag Malawi deel II en op reisverslag Tanzania

27 augustus: Ze zijn na een gave duikcursus van een week als gecertificeerde duikers uit Nkhata Bay weer vertrokken naar het noorden, richting Tanzania, waar ze inmiddels zijn gearriveerd.
Alles ging en gaat prima en het is erg gezellig met z'n vijven.
Ze zijn nu in het huis van Myrrith in Ndala (bij Tabora) en blijven daar even hangen.
De bereikbaarheid van de telefoon wordt wel steeds minder en ook internet wordt schaarser; daarmee is de relatieve rust op de site ook wel een beetje verklaard. Het wachten is op foto´s en ander reismateriaal.

5 augustus: Reisverslag deel II van Zambia toegevoegd en het reisverslag over Malawi opgenomen .

3 augustus: Ze wachten in Blantyre (plaats zuid-west van Zomba in zuidelijk Malawi) op Hans, Anne en Myrrith die daar waarschijnlijk woensdag aankomen. Hans en Anne zijn vanuit Nederland naar Tanzania gevlogen en hebben Myrrith, die daar werkt als tropenarts, opgepikt. Met haar landcruiser zijn ze nu dus op weg naar Marianne en Corné om een weekje of drie met elkaar op te trekken. Ze hebben daar heel veel zin in!

24 juli: Bericht uit LILONGWE in MALAWI. Ze zijn Zambia door, misschien wel sneller dan gedacht, want ze vinden het een machtig mooi land. Mooie natuur en heel vriendelijke mensen.
Maar ze zijn nu in afwachting van Anne en Hans uit Amsterdam die samen met hen en Myrrith (uit Tanzania) de beklimming van de Mount Kenia zouden komen doen. Dat laatste zit er niet meer in, zeg maar, te laat in het reisschema. Die komen nu gewoon wat zuidelijker om samen wat te gaan duiken (???) en wat andere leuke dingen te doen.

Ondertussen trekken ze nu al een dag of vijf op met een zuidafrikaans stel en dat bevalt bijzonder goed.
Wat de nabije toekomst brengt horen we in hun volgende reisverslagen. Mogelijk komt daarin ook wat helderheid over het vervolg van de route; de weg via het Midden-Oosten lijkt voorlopig van de baan.

Nieuwe foto´s zijn vandaag geplaatst in de fotoboeken van Namibië (deel II), van Botswana en een fotoboek van Zambia is geopend.

16 juli: Bericht uit Siavonga dat ze op weg gaan naar Lusaka. De foto´s zijn per post gestuurd....zal dus wel enkele weken duren !!

15 juli: Bericht uit Livingstone, Zambia.
Ja, vlakbij de Victoria Watervallen, waar ze ondertussen ook al geweest zijn.
Na alle technische perikelen in Zuid-Afrika en Botswana (motorlagers, banden en koppelingsplaten) lijkt dit weer veel meer op het Afrika dat ze zoeken.

Er zijn reisverslagen toegevoegd over Botswana en ietsie Zambia , en het reisverslag van Namibië is uitgebreid met een tweede deel.
De foto´s volgen later; de beheerder van het internetcafé in Livingstone werd helemaal dol van ze......

26 juni: Berichtje uit Windhoek, Namibië ontvangen. Ze hebben wederom wat pech met de motoren. Ditmaal blijken de koppelingsplaten van Corné versleten te zijn en alweer blijkt dat deze niet op vooraad liggen bij de plaatselijke werkplaats. Dus de ANWB maar weer ingeschakeld en ditmaal gaat het allemaal wat sneller. De nieuwe koppelingsplaten die vorige week zijn besteld kunnen ze vandaag van het vliegveld ophalen. Klein oponthoud dus ditmaal, maar gelukkig wel weer in een prachtig land. Ondertussen zijn ze met twee jonge Nederlanders, Jan Jaap en Esther, naar Etosha geweest, en ze maken nog plannen om wat te gaan klimmen, dus ze vermaken zich nog uitstekend.

14 juni: Ze zijn nu in Swakopmund, Namibië.
Het is dan wel meer Afrika dan Zuid-Afrika, maar heel Afrikaans is het toch nog niet, want het is een vroegere Duitse kolonie en ze hebben zich al tegoed gedaan aan de Apfelstrudel. Als ze Duits zouden spreken, zouden ze hen prima verstaan. Maar meestal is de voertaal toch Engels. Ze hebben het prima naar hun zin.
Kijk snel naar hun reisverslag van Namibië en naar de foto´s van Namibië.

9 juni: Vertrokken naar Namibië !!!

6 juni: Vandaag weer een drie-en-twintigtal foto´s toegevoegd. En er zijn mooie exemplaren bij! Kijk snel op Foto´s van Zuid-Afika, deel 4.

3 juni: Nog steeds in Zuid-Afrika, in Kaapstad om precies te zijn, maar de onderdelen zijn gearriveerd en de motor staat bij de reparateur. Het ziet er naar uit dat ze over drie dagen EINDELIJK verder kunnen. Vandaag het (fors uitgevallen, maar zeker de moeite waard!) reisverslag van de laatste weken binnengekregen en op de site geplaatst. Weliswaar nog even zonder foto´s, maar die wilden nog even niet lukken. Morgen wordt een nieuwe poging ondernomen !!!!!
Veel leesplezier met reisverslag Zuid-Afrika, deel III. .

31 mei: Ze zitten momenteel in Agulhas, in het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika en wachten nog steeds op de onderdelen. Volgens ANWB en dealer zijn ze nu compleet en onderweg naar ZA. Ze hopen dat die dan maandag beschikbaar zijn en dat ze dan woensdag/donderdag weer op pad kunnen. Vandaag nieuwe foto´s ontvangen van het bezoek aan de leeuwenfarm. Schattig om te zien. Kijk snel op Foto´s van Zuid-Afika, deel 3.

22 mei: Ze zitten momenteel nog in Kaapstad (Zuid-Afrika) waar ze door pech met de Africa-Twin nu al dagen gedwongen vast zitten in een overigens zeer aangename omgeving en prima verzorgd door Dirk en Lorette.
Maar het zit niet mee, de benodigde onderdelen als drijfstangen en lagers zijn in Zuid-Afrika niet te krijgen, dus moest een beroep worden gedaan op de ANWB op basis van de IRK. En dat traject loopt over zeer veel schijven, met eindeloos gebel vanuit Veenendaal en ge-sms uit Zuid-Afrika....
Mogelijk begin van de komende week...als het nu wel duidelijk is aan ANWB-zijde hoe de vork in de steel zit....
Dit heeft nog een staartje, zo vervliegt je vakantie in een bureaucratische storm !!

18 mei: Dit weekend hebben ze in de Cederbergen doorgebracht met hun huidige gastheer en -vrouw Dirk en Lorette Kruger. De Cederbergen liggen ca drie uur rijden van Kaapstad en vormen het woongebied van de San, de oerbewoners van Zuid-Afrika. Het wachten is nog op de ANWB...

16 mei: Het zit niet mee: we hebben onderdelen nodig die in Zuid-Afrika niet te krijgen zijn anders dan binnen een termijn van acht weken. We hebben onze hoop nu op de ANWB gevestigd via ons IRK abonnement.
Verder alles toppie in Kaapstad!!

12 mei: Nieuwe foto´s (41 stuks!) van Zuid-Afrika toegevoegd. Zie het fotoboek Zuid-Afrika II.

8 mei: Na lange tijd weer bericht uit Zuid-Afrika. Ze reizen nog steeds door het prachtige land en nemen ruim de tijd om zich op te laden voor 'donker' Afrika. Inmiddels hebben ze Lesotho bezocht en leggen ze veel contact met de locale bevolking. Weer een lang verhaal ontvangen over hun belevenissen! Zie reisverslag Zuid-Afrika, Deel 2. Foto's volgen binnenkort.

18 april: Nieuwe foto´s zijn gearriveerd en dus op de site gezet.
Zie de fotoboeken GAMBIA Deel II; Transfer en Zuid-Afrika.

16 april: Eindelijk zijn de motoren weer in hun bezit. Een opgelucht sms-je van 12.00 uur vandaag meldde dat. Nu maar wachten op de foto´s en het verhaal over Lesotho.

13 april: Zie het verhaal over de afgelopen periode waarin ze het zonder hun motoren moesten stellen. Het klinkt alsof ze goede vrienden lang moesten missen. Onduidelijk is of ze de motoren nu wel of niet inmiddels onder het zitvlak hebben. Als er meer nieuws is, komt dat op de site. Ze zijn overigens niet in staat geweest de afgelopen week veel foto´s te uploaden. Misschien vreemd dat dat in West-Afrika allemaal wel gaat en in een grote stad als Durban niet, maar we horen nog wel precies hoe dat zit.

9 april: Vanuit een internetcafe meldde Marianne dat ze even tijd had omdat Corné op een tandartsstoel lag met een weerbarstige kies. Geen pijn, maar beter om er toch maar even naar te laten kijken.

De motoren laten helaas wat op zich wachten.
Ze komen zaterdagochtend aan en dan duurt het nog minstens tot maandag voordat ze weer beschikbaar zijn. Het wordt dus een paar daagjes in Durban spelen, of zoals Marianne schreef: "een beetje bodysurfen, duiken, strand spelen, paardrijden of andere vervelende dingen doen :)"

Wel leveren ze morgen de auto in, want die kosten lopen anders ook maar op ! Ondertussen groeit bij hen het verlangen om weer op de motor de vrijheid van handelen terug te vinden. Nog een paar nachtjes slapen zullen we maar zeggen !!!

CECBLUE4 april: Ze hebben het Kruger Wildpark inmiddels weer verlaten en zijn nu in Watervalboven, een plaats tussen Nelspruit en Johannesburg, vlakbij, jawel, Watervalonder..... Vandaaruit gaan ze voorzichtig richting Durban waar ze dinsdag / woensdag de motoren weer hopen te kunnen starten. Het schip de CECBLUE vaart momenteel ergens tussen Gambia en Durban... Alles gaat goed. Later meer !!!

2 april: Nadat ze in Zuid-Afrika zijn aanbeland zijn ze met z´n vieren in een landrover op pad gegaan. Vandaag een sms-je ontvangen uit het Kruger Wildpark. Alles gaat goed.!

24 maart: In het tweede deel van het reisverslag over GAMBIA komen ze zelf weer aan het woord. Met hun twijfels en afwegingen. Veel leesplezier daarmee.
Intussen zijn ze in Johannesburg en hebben ze in een hostel een kamer met een glazen plafond zodat ze ´s nachts lekker naar de sterren kunnen kijken. Gisteren hebben ze naar de finale van de wereldkampioenschappen Cricket gekeken, maar Corné gaf al aan dat hij dat spel waarschijnlijk nooit zal begrijpen...
Vandaaruit zullen ze met een huurauto door Zuid-Afrika trekken, totdat de motoren weer zijn gearriveerd. Verdere planning voor die komende drie weken ontbreekt nog even. Afwachten dus maar....

 

Eventjes weer op schiphol!20 maart: En toen stonden ze op Schiphol !!!!!!!!!!

Het is een bizar verhaal, maar Marianne en Corné waren even in Nederland.....woensdagavond tegen half twaalf geland en de volgende ochtend om half twaalf weer ingechecked.

Na lang puzzelen op internet bleek een vlucht naar Zuid Afrika via Amsterdam, Athene naar Johannesburg ruim 700 euro goedkoper te zijn dan rechtstreeks vanuit Gambia naar Cape Town. Ongelofelijk maar waar !!!

En waarom nu al naar Zuid Afrika ??
Wel, ze waren er inmiddels achter gekomen op hun tocht naar Georgetown, dat rijden met de motor naar Mali op dit moment van het jaar geen doen (meer) is. Temperaturen van 30 graden ´s nachts en ongeveer 40 graden overdag zorgde voor veel ongerief of beter gezegd voor ongenoegen. En dat in combinatie met zeer zware pistes ! Daarvoor ga je niet op vakantie ! Het was gewoon niet te doen en ze zijn teruggekeerd naar de camping aan de kust van Gambia.

Daar troffen ze opnieuw het engelse stel Jack en Trish waarmee ze al eerder door de woestijn waren getrokken in Mauretanië. Die hadden inmiddels een container gehuurd voor het verschepen van hun landrover naar Durban. Een kloek besluit was toen snel genomen en met veel passen en meten gingen de motoren hups de container in. Die container vertrekt 24 maart naar Durban en zal na ca vijftien dagen varen daar aankomen.

En toen was het natuurlijk: hoe nu verder ?? Met als verrassende uitkomst de onverwachte move naar Amsterdam. Weliswaar zei Marianne, ...met ambivalente gevoelens.....je gaat tenslotte voor een jaar weg en komt dan plots na twee maanden weer even thuis, maar toch wel met heel veel plezier om de "ouwelui", zusjes en de jongste Pol-telg even te zien.

Jack, Trish, Anneke en Corne

Dus dat was voor de ouders hup naar Amsterdam Airport, waarna Mariannne en de twee engelsen (Jack en Trish) mee naar Harderwijk reden en Corné mee naar Veenendaal ging. Genoeg tijd om wat bij te kletsen, even lekker te badderen en vijf uur later, na een gezellig ontbijt, weer in de auto te kruipen op weg naar Schiphol.

It was worth while !!

17 maart: In Gambia hebben ze een aantal dagen de tijd genomen om uit te rusten en zichzelf voor te bereiden op de rest van de reis. Ook is de nieuwe benzinetank van Marianne uitgedeukt en overgespoten. Negen foto's toegevoegd aan het fotoboek van Gambia.

5 maart: Nieuwe foto´s vandaag toegevoegd aan het fotoboek Gambia. Het wachten is even totdat de nieuwe tank van Marianne uitgedeukt en gespoten is en dan gaan ze -naar verwachting- vrijdag door naar Georgetown, in het oostelijk deel van Gambia.

3 maart: De beloofde foto´s staan op de site. Geniet van de fraaie beeldjes uit de Noordwest hoek van Afrika.
Ze zitten nog steeds in Serekunda. In een SOS kinderdorp hebben ze een werkplaats gevonden waar de tenere-tank wat kan worden opgekalefaterd. Dus ze blijven nog een paar dagen daar. De gezondheid gaat weer beter en ze hebben nu alleen wat problemen met de VISA kaarten. Maar dat weerhoudt ze van al te grote uitgaven.....

1 maart: Het beloofde reisverslag is binnen !!! Zie onder Senegal en Gambia voor hun ontboezemingen !!!
Foto´s volgen zo spoedig mogelijk !!

27 februari: Een mailtje uit GAMBIA leert ons dat alles goed gaat. Alleen Corne is een beetje ziekjes nadat Marianne de dagen daarvoor wat pipjes was. Ze zitten nu in Gambia, bij Serekunda en daar was het vandaag bloedje bloedje heet. Zo'n 35 graden in de schaduw. Marianne schreef dat ze hun dagritme nog maar wat meer moesten gaan aanpassen en meer 's morgens vroeg en laat in de middag dingen gaan doen.

Zaterdag vertrekken ze vanaf Serekunda om in twee dagen in oostelijke richting weer terug Senegal in te rijden naar het park Niokolo-Koba. Dat moet blijkbaar een heel mooi park met veel dieren zijn. (zie hieronder kaartje bij 19 feb) Marianne schreef nog: Het reizen op zich gaat goed, hoewel he